På bilferie i Europa – det skal du være opmærksom på
Der er mange fordele ved at tage bilen sydpå i sommerferien; du sparer en dyr fly- eller togbillet til familien, du har din egen bil lige ved hånden, og det er en god måde at rejse med børn på.
Du skal bare pakke bilen - og så afsted. Der er dog en del forberedelse og planlægning inden turen, for at du får en rigtig god tur.
Forbered dig inden bilferien
Det er en god idé at tjekke, om du har de rette forsikringer, og om der er nogle krav til fx regler i de forskellige lande, du skal være opmærksom på og have i orden, så du ikke risikerer at få bøder eller ikke er dækket af en forsikring, hvis du bliver syg eller kommer ud for en ulykke.
- Coronavirus kan også have indflydelse på dine rejseplaner og dækningen på dine forsikringer. Vi opfordrer derfor at holde øje med vores side om forsikring og coronavirus for løbende opdateringer.
- Undersøg sikkerhedssituationen på feriestedet. Du kan orientere dig på Udenrigsministeriets hjemmeside om aktuelle vejledninger.
- Print den internationale anmeldelsesblanket. Den er god at have med, hvis uheldet er ude, så kan du sikre, at du får de rigtige informationer fra modparten. Du kan læse mere og printe blanketten på DFIM´s hjemmeside.
Forsikringer du bør overveje
- Rejseforsikring, også selv om du har det blå EU-sygesikringskort. Det blå kort dækker ikke syge- og hjemtransport, og der kan være egenbetaling på behandling
- Bilforsikringen udvidet med kasko eller delkasko og forsikring til campingvogn, så du er dækket ved skader, tyveri og hærværk mv. Det er også kasko- og delkaskoforsikringen, der via redningsforsikringen, Rødt Kort, hjælper dig, hvis din bil bryder sammen under ferien.
- Vejhjælp, så du er dækket ved driftsstop, havari mv. Vores vejhjælp dækker i Europa.
- Husk også original registreringsattest på bilen - en kopi er ikke nok (kun del 1, da del 2 kan bruges uberettiget ved omregistrering) og papirer på campingvogn mv.
Kort du skal have med på rejsen
Rejsekort: Sørg for at have vores rejsekort med, hvor du finder de kontaktinformationer, du skal bruge, hvis du får brug for assistance ved alvorlig sygdom eller tilskadekomst. Vores alarmcentral kan finde dig på dine data, selv om du ikke har kortet med, men det er en god idé at have styr på, hvor du skal henvende dig, før skaden sker.
Grønt kort: Du kan frit køre rundt i hele EU/EØS, når dit køretøj er forsynet med en gyldig dansk nummerplade. Det grønne kort gælder også i en række andre lande, hvor kortet skal medbringes. Her kan du se en samlet oversigt over lande, hvor du kan bruge det grønne kort: CoB System Map
Rødt Kort: Kaskodækningen omfatter dækning til hjælp ved kaskoskader og mekaniske skader i visse lande i udlandet. Du skal altid have Rødt Kort, som du kan downloade som app, med på bilferier i udlandet. App'en indeholder en oversigt over, hvordan du er dækket i udlandet, hvilke lande der gælder og kontaktoplysninger.
Det blå kort: Husk det blå kort, der dækker behandling ved sygdom og tilskadekomst. Har du det ikke allerede kan det bestilles gratis på borger.dk.
Du kan finde og læse mere om de forskellige kort her.
Regler og lovkrav - undgå bøder
- Det er en god idé at undersøge de forskellige landes regler omkring coronavirus, test og karantæne
- Tjek færdselsregler, og hvor hurtigt du må køre i de lande, du besøger og kører igennem
- Tjek om der er regler for sikkerhed og udstyr i bilen i de lande, du besøger eller kører igennem, fx om du skal have refleksvest, trekant, brandslukker, førstehjælpskasse og/eller alkotester. Du kan finde mere information her
- I nogle lande er der miljøzoner og krav om miljømærker. Læs om miljøzoner og fædselsregler i Europa.
- Tjek motorvejsafgifter – bliv ikke overrasket, da det kan være dyrt at køre på nogle motorveje i Europa
- Løstsiddende fodtøj (klip-klappere mv.) er ulovligt at køre i og kan give bøder i Tyskland og Spanien, hvis du bliver involveret i en ulykke. Det giver også mening at tænke på sikkerheden for din familie, dig selv og dine medtrafikanter og vælg som fører af bilen, det rigtige fodtøj.
- Der kan være skrappe regler for alkoholindtagelse i forskellige lande.
Du kan læse mere om sikker bilferie på Sikker Trafiks hjemmeside.
Gode råd til køreturen - inden og under
For at få en så behagelig tur som muligt, er der ting, du kan gøre både før, du tager af sted og undervejs på turen.
Inden du tager afsted
- Tjek bilen, skift olie, tjek dæktryk mv. inden du tager afsted
- Pak bilen sikkert. Undgå at ting kan flyve rundt i bilen ved hårde opbremsninger og så vægten fordeles i bilen
- Medbring en god GPS, så du ikke tager unødige omveje
- Indtil nakkestøtten korrekt.
Når du er afsted
- Har du børn i bilen så sørg for at holde pauser jævnligt, at de har rigeligt mad og drikke, medbring gerne en køleboks, og husk god underholdning, såsom film, spil, iPad eller lignende, så det ikke bliver for kedeligt for dem.
- Vær også opmærksom på dig selv og din krop, det kan være hårdt for kroppen at tage ting og bagage ud og ind af bilen, så skån din ryg mest muligt.
Undgå tyveri fra bilen eller af bilen
- Er du typen, der tager ekstranøglen til din bil med på ferie, så bør du ikke efterlade den i bilen, hverken i handskerummet eller bagagerummet, da et simpelt tyveri fra bilen så bliver til tyveri af hele bilen.
- Efterlad ikke din bagage uden opsyn i bilen. Du kan næppe forestille dig, hvor besværlig en ferie kan blive, hvis en tyv har tømt din bil for alle dine personlige ejendele fra en feriepakket bil, fordi du skal køre tidligt næste morgen, eller den står ved hotellet eller uden for campingpladsen.
Oktober 2021