Privat

Erhverv

Guide: Sådan dækker det blå EU-sygesikringskort på rejsen

Kan du bruge det blå EU-sygesikringskort (det blå kort) til behandling på privathospital, hjemtransport eller på dine børns vegne? Få overblik over hvad kortet dækker, og hvornår du har brug for en rejseforsikring.

Det blå kort erstatter ikke en rejseforsikring, men er stadig godt at have på lommen, da du er sikret ret til samme lægehjælp som borgerne i det EU-land, du rejser til.

Sundhedsvæsenet er dog ofte anderledes end i Danmark, så inden ferien er det en god idé at læse op på, hvad kortet giver ret til i de enkelte lande.

I nogle af de omfattede lande koster en konsultation eller ambulancekørsel fx et beløb, som det blå kort ikke dækker, selvom ydelserne er gratis i Danmark.

Dækningen omfatter desuden kun det offentlige sundhedssystem, mens behandling på private klinikker i udgangspunktet er for egen regning. Akut hjemtransport efter et brækket ben eller pludselig sygdom på ferien er heller ikke dækket af det blå kort.

Rejseforsikringen dækker det blå korts huller

Det blå kort kan sikre mod visse regninger og bekymringer, hvis uheldet er ude, men det er ikke et alternativ til en rejseforsikring.

”Med en rejseforsikring på lommen kan du få dækket udgifter til hjemtransport ved sygdom og skade i hele verden. Det kan være en dyr fornøjelse at komme hjem, hvis det kræver en liggende transport, fx på grund af et brækket ben,” siger teamleder Merete fra rejseskade-afdelingen.

Hun forklarer desuden, at der med en forsikring hos os er mulighed for at få dækket ødelagte feriedage, forsinket bagage eller udgifter til hjemrejse før tid ved alvorlig, akut sygdom eller dødsfald i familien.

Læs om rejseforsikringen og køb

Hvis uheldet er ude

Er uheldet ude på rejsen, kan du ringe til os inden for vores åbningstid. Uden for vores åbningstid kan du ringe til Falck Global Assistance på +45 70 15 55 00 og få hurtig og professionel hjælp til fx at vurdere skaden, at finde et offentligt behandlingssted og at oversætte i tilfælde af sprogvanskeligheder.

Rejseskade-teamet kan også søge om refusion af udgifter til behandling i Europa på dine vegne for at sikre en kort behandlingsperiode og maksimal dækning.

Det blå sygesikringskort er gyldigt i 5 år.

Tjek i god tid inden ferien udløbsdatoen dit og familiens kort. Efter du har bestilt nyt kort sendes et midlertidigt bevis til e-boks, du kan bruge, hvis kortet ikke når frem i tide. Det blå kort er gratis, og du kan forny det på:
borger.dk

Det blå kort dækker:

  • Udgifter til behandling på offentlige sygehuse og klinikker
  • Behandling af allerede diagnosticerede/kroniske sygdomme
  • Under ophold kortere end et års varighed
  • I samtlige EU-lande samt Norge, Island, Liechtenstein, Schweiz og Storbritannien
  • Også med tilbagevirkende kraft. Hvis du er berettiget til et kort, kan udgifter til behandling i udlandet i visse tilfælde refunderes, selvom du ikke har det blå sygesikringskort på dig.

Det blå kort dækker ikke:

  • Kortindehaverens børn. Forældre skal også anskaffe kort til deres børn under 18 år
  • Udgifter til planlagt medicinsk behandling
  • Privat lægehjælp og behandling på privathospitaler
  • Hjemtransport
  • Behandling, der kan vente, til du er tilbage i Danmark
  • I mindre nationer såsom San Marino, Monaco, Andorra og i lande uden for EU.