Sådan åbner du dit sommerhus efter vinteren

Solen smiler igen til os. Sommerhuset er vågnet af sin vinterdvale, og der er sikkert en masse at gøre klar til den nye sæson. Men hvilke opgaver, skal du prioritere på årets første arbejdsdage i sommerhuset? 

Vinterens klima kan være en hård tid for sommerhuset, og ubudne gæster som fx fugt, svamp, utætheder, skadedyr og alger har måske lagt vejen forbi i løbet af den kolde sæson. 

Når du skal gennemgå dit sommerhus og friske det op til forårssæsonen, gælder det derfor om at have en arbejdsliste klar, så du ikke overser eventuelle skader. Vi har lavet en liste med 6 gode råd, du kan tage udgangspunkt i. Og så anbefaler vi naturligvis, at du har en god forsikring til dit sommerhus - vi kan kalde vores Bedst i test.

Indendørs i sommerhuset:


1. Tjek, om der har været skadedyr forbi

Du er nok ikke vant til at have fokus på skadedyr i din helårsbolig, men sommerhuse er, på grund af deres beliggenhed i naturen, ofte langt mere sårbare for angreb.

Start derfor med at tjekke for rotter. Ekskrementerne sladrer, men kan være gemt i køkkenskabe, hjørner og afkroge. Hvis du finder tegn på rotter, skal du reagere, da rotter er smittebærere af alvorlige sygdomme. Det er derfor lovpligtigt, at du hurtigst muligt melder det til din kommune, hvis du ser en rotte eller tegn på rotter. Det gælder, uanset om det er indenfor eller udenfor, eller om det er på et privat eller et offentligt område.

Anmeld rotter til din kommune via borger.dk.

Udover at gnaverne sviner, kan de også bide hul i elinstallationerne, som kan give kortslutninger og i værste fald føre til brand. Generelt er det en god idé at gennemgå installationerne og HFI/HPFI relæet efter vinteren. Relæet har en testknap, du kan bruge.

Læs mere om at undgå skader med rotter her

2. Gå efter for fugtskader
Når sommerhuset står uopvarmet hen i hele den kolde periode, kan der opstå fugtskader. Sørg også for at få luftet grundigt ud og sæt gerne sofapuder, dyner og tæpper ud til luftning.

Tjek hele huset igennem for fugtplamager i form af misfarvninger på vægge, gulv og loft, og vær opmærksom på dårlig lugt, der kan være tegn på råd og svamp.

- Råd
Konstaterer du begyndende råd, der endnu ikke kræver, at træet udskiftes eller forstærkes, skal du sørge for stoppe årsagen til, at der er opstået råd. Råd opstår på grund af fugt, du skal derfor overfladebehandle træet. 

Sørg også for, at træet ikke er for tæt på terræn, så det opsuger vand, når det fx regner – og overvej ellers at lave om på konstruktionen eller sænke terrænet omkring huset. En utæt eller fyldt tagrende kan være årsagen til, at fx beklædningsbrædder på en facade, tilføres vand og fugt, så der opstår råd.

- Svamp
Konstaterer du trænedbrydende svamp, skal du kontakte en tømrer eller os, da det kræver behandling.

- Fugt i badeværelset
Gennemgå fuger og andre overflader på badeværelset, da utætheder kan resultere i at underliggende træ nedbrydes, men også i fx skimmelsvamp, der kan give problemer for indeklimaet.

Har du trævægge i bruseområdet, bør du overveje en anden løsning, der beskytter træet imod den direkte vandpåvirkning når der tages bad, da dette også kan resultere i råd og svampe skader.

3. Efterse vandrør
Start med at tjekke for åbenlyse frostskader – de store skader er lette at se, men de små viser sig først, når du tænder for vandet. Åbn derfor stille og roligt for hovedhanen. Når vandet er løbet ind i rørene, kan du se, om vandmåleren kører, på trods af, at der ikke tappes vand fra nogle vandhaner eller aftapningssteder, fx i forbindelse med en vaskemaskine – hvis den gør, har du sandsynligvis en utæthed og skal ringe efter en VVS’er. 

Udendørs: 


4. Mæt dit træværk

Vinteren er hård ved træværket, især hvis sommerhuset ligger tæt ved havet. Er årene blotlagte, kan træet udtørre og revne, når solen får fat, men det kan også have suget fugt til sig i løbet af vinteren. 

Derfor gælder det om at se alle ydervægge og brædder igennem (glem ikke udhæng) og afgøre, om noget skal udskiftes eller kan nøjes med en god gang træbeskyttelse. Undersøg også døre og vinduer, nu hvor du er i gang. Hav især fokus på listerne – er de stadig tætte? 

Også din sokkel er vigtig. Se, om den stadig ser ensartet ud, eller der er opstået revner i løbet af vinteren. 

5. Undersøg taget og tøm tagrenderne
Taget skal tjekkes både udenpå og under. Vær opmærksom på utætheder i tagmaterialet og i samlingerne og sørg for, at alt stadig ligger fast. På loftet kan du se efter utætheder men også uensartet isolering, som kan være tegn på, at en mår har været forbi.

Tagrenderne er sikkert fyldt godt op af efterårets blade, få dem renset, så vandet igen kan løbe frit igennem. 

6. Giv haven en light omgang
Du har nok at se til med selve huset, så start med at rive visne blade sammen, fjerne grene og andet, der flyder i bede og på plænen, før du slår græsset. Hvis du har stauder, roser eller lavendel på sommerhusgrunden, kan du med fordel beskære dem nu. 

Læs om fritidshusforsikringen

Marts 2021

Vores forsikring er Bedst i test

Tænk Penge har i 2020 testet pris og dækning for 13 forsikringsselskabers fritidshusforsikring. Vores forsikring er – som den eneste – kåret Bedst i test.

Tænk Penge fremhæver dækningen mod råd, som noget af det, der adskiller forsikringsselskaberne i testen. Her fremhæves vi som et af de få selskaber, der ”dækker rådskader godt”. Det gør vi fx ved at dække skade på træværk som følge af råd, som har betydning for træets bære- eller funktionsevne. Læs mere om testen her

Sådan er du dækket hos os

Fritidshusforsikringen sikrer dit sommer- eller fritidshus og de ting, du har i huset.

Vi anbefaler, at du køber alle dækninger til bygning og indbo for at være fuldt dækket, hvis uheldet skulle være ude. Læs mere om forsikringen og deldækningerne

Har du allerede en fritidshusforsikring hos os, kan du se på Min Side, hvilken dækninger du har i dag.